Ergonomische kussens; de oplossing voor een slechte nachtrust?

Ergonomische kussens zie je tegenwoordig veel vaker is veel vormen en maten. Dat is ook niet zo vreemd, want ze zijn erg populair. Veel mensen hebben een ergonomisch kussen omdat het de nachtrust verbeterde. Dit komt doordat een ergonomisch kussen zich kan vormen naar de contouren van jouw lichaam en dus erg comfortabel is. Maar wat voor voordelen heeft het ergonomisch kussen nog meer? 

Slechte nachtrust

Om te beginnen is het misschien handig om te weten waar de klachten precies vandaan komen. Een slechte nachtrust kan o.a komen door stress, spierpijn of cafe├»ne en alcohol. Niet alle oorzaken van slecht slapen kunnen zomaar opgelost worden, maar sommige kunnen verholpen worden door middel van het veranderen van je avondroutine of de slaapsituatie. Misschien helpt het om in de avond minder televisie te kijken of op je telefoon te zitten als dit iets is dat je voor het slapen doet. Het licht dat van beeldschermen vandaan komt zorgt er namelijk voor dat er minder melatonine aangemaakt wordt door je lichaam en je slechter in slaap komt.  Wat ook soms kan helpen is (slaap)thee drinken i.p.v koffie, frisdrank of alcohol, aangezien deze dranken stoffen bevatten die niet bevorderlijk zijn voor de nachtrust. 

Slaaphouding

De voornaamste reden van spierpijn na het slapen is een slechte slaaphouding. De meeste mensen slapen in een slechte slaaphouding wat er vervolgens voor zorgt dat ze nekpijn, rugpijn of zelfs snurken en slaapapneu hebben. Dit alles kan voorkomen worden met een goede slaaphouding waarbij de nek en hoofd goed ondersteund worden.  Wanneer je op je rug ligt zijn je nek en hoofd wel ondersteund, maar kan het wel snurken en slaapapneu veroorzaken. Ook op je buik slapen is geen goed idee, want dit zorgt ervoor dat er spanning op je nek en rug staat. Je draait namelijk automatisch je nek opzij waardoor je nek- en rugwervels de hele nacht gedraaid zijn.  De beste slaaphouding is dan ook op je zij, maar wel met een goed kussen die je nek en hoofd ondersteund.

Ergonomische kussens

Een ergonomisch kussen helpt je  bij het ondersteunen van je nek en hoofd. Het heeft een andere soort vorm dan normale kussens en is zo ontworpen dat het de ruimte tussen het matras en je hoofd op een goede manier opvult. Het zorgt ervoor dat je een goede slaaphouding hebt en niet wakker wordt met spierpijn. Ook zal het helpen met beter in slaap vallen doordat je spieren ontspannen zijn. Als je dus last hebt van slaapklachten en/of spierpijn is het zeker een aanrader om een ergonomisch kussen aan te schaffen.