Ga terug naar het overzicht
Wat te doen met bedrijfsafval bij een bedrijf aan huis?
Steeds meer mensen starten een onderneming vanuit huis. Of het nu gaat om een webshop in de garage, een kapsalon in de bijkeuken of een administratiekantoor op zolder – een bedrijf aan huis is praktisch, flexibel en kostenbesparend. Toch loop je al snel tegen praktische zaken aan, zoals het scheiden en afvoeren van afval. Want hoe ga je om met bedrijfsafval als je onderneming aan huis is gevestigd?
Privé en zakelijk afval scheiden: verplicht of niet?
De meeste ondernemers realiseren zich niet dat ze voor afval die uit hun bedrijfsactiviteiten voortkomt, andere regels moeten volgen dan voor huishoudelijk afval. Zelfs als je werkt vanuit je eigen woning, mag je bedrijfsafval niet zomaar bij het huisvuil zetten. De gemeente is namelijk niet verantwoordelijk voor het ophalen van zakelijk afval. Dat betekent dat je als ondernemer verplicht bent om zelf een oplossing te regelen voor het afvoeren van je bedrijfsafval.
Wat valt onder bedrijfsafval?
Bedrijfsafval is al het afval dat ontstaat door werkzaamheden voor je onderneming. Denk aan verpakkingsmaterialen, printpapier, lege toners, koffiebekers, etensresten van je lunch, en zelfs snijafval van bloemen als je bloemist bent. Heb je een klant aan huis en gebruik je daarvoor bekers en servetten? Ook dat telt mee. Het maakt niet uit of het om kleine hoeveelheden gaat – zodra het afval uit zakelijke activiteiten voortkomt, valt het onder de bedrijfsafvalregels.
Waarom een aparte inzameling nodig is
Er zijn twee belangrijke redenen waarom je bedrijfsafval niet bij het huishoudelijk afval mag stoppen:
- Milieuwetgeving – Bedrijven hebben een wettelijke zorgplicht om afval op de juiste manier in te zamelen, te scheiden en af te voeren.
- Kosten en capaciteit van gemeenten – Gemeentelijke afvaldiensten zijn ingericht op huishoudens. Zakelijk afval kan deze capaciteit belasten en moet daarom via andere kanalen worden afgevoerd.
Overtreding van deze regels kan leiden tot boetes of verplichtingen tot het afsluiten van een contract met een erkende inzamelaar.
Welke oplossing past bij een bedrijf aan huis?
Voor ondernemers aan huis is flexibiliteit belangrijk. Je hebt waarschijnlijk minder afval dan een bedrijf op een industrieterrein, maar te veel om in de normale container te stoppen. Een restafval container bij Milieu Service Nederland biedt een handige en schaalbare oplossing. Je kiest zelf het formaat en de frequentie van lediging. Zo heb je geen omkijken naar je afvalverwerking en voldoe je aan alle wettelijke eisen.
Ook handig: veel aanbieders bieden aanvullende inzamelmiddelen voor bijvoorbeeld papier, glas, GFT of verpakkingsfolie. Zeker voor ondernemers die regelmatig dozen openmaken of koffie serveren aan klanten, is het de moeite waard om afvalstromen te scheiden.
Administratie en bewijslast
Het is verstandig om je afvalcontract goed te bewaren. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) kan controleren of je als ondernemer correct omgaat met je afval. Het tonen van een contract met een erkende afvalinzamelaar helpt je om te laten zien dat je voldoet aan de regels.
Let erop dat je werkt met een gecertificeerde partij die geregistreerd staat bij het NIWO (Nationale en Internationale Wegvervoer Organisatie). Zij zijn gemachtigd om bedrijfsafval in te zamelen en te verwerken.
Tips om afval te beperken
Ook al ben je verplicht om je afval correct af te voeren, het is altijd slim om te kijken hoe je afval kunt voorkomen of beperken. Dat scheelt niet alleen kosten, maar ook ruimte en milieubelasting. Enkele praktische tips:
- Werk digitaal: minimaliseer printgebruik door alles digitaal te bewaren.
- Gebruik herbruikbare materialen: van koffiemokken tot verzendverpakkingen.
- Bestel slim in: voorkom overschotten of onnodige verpakkingen.
- Laat klanten weten dat je duurzaam werkt: het kan zelfs een commercieel voordeel zijn.
Ga terug naar het overzicht