3 soorten trapbekleding. Voor welke ga jij?

Bij de inrichting van je huis speelt het ontwerp van de trap zeker een rol. Zeker wanneer deze in de woonkamer staat, levert hij een grote bijdrage aan het interieur van de woning. Bij een traprenovatie kun je denken aan 4 soorten trapbekleding, namelijk massief hout, tapijt, laminaat en PVC. Met een traprenovatie wordt niet alleen de conditie van de trap verbeterd, er wordt namelijk ook gekeken naar het ontwerp van de trap. De keuze voor de trapbekleding heeft uiteindelijk een grote invloed op de uitstraling van de trap. Lees hieronder aan welke 4 soorten trapbekleding je kunt denken.

Trap bekleden met laminaat

Laminaat begint steeds populairder te worden en dat is natuurlijk niet geheel zonder reden. Er zitten een aantal voordelen aan een traprenovatie met laminaat ten opzichte van andere trapbekledingen. Zo heeft laminaat vrijwel geen onderhoud nodig en lijkt het sprekend op hout wat een natuurproduct is. Een natuurproduct heeft altijd meer aandacht nodig. Daarbij is laminaat relatief goedkoop in aanschaf en kent het een lange levensduur. Ook wanneer je iets op de grond laat vallen, hoef je je niet druk te maken. Waar je bij hout alle etensresten en viezigheid direct van de vloer moet verwijderen om vlekken te voorkomen is bij laminaat minder gevaar voor vlekken.  

Waarom kiezen voor tapijt

Tapijt was het vroeger helemaal. Het nadeel van tapijt is dat er veel vuil en stof op achterblijft. Daarnaast is het niet bepaald huisdiervriendelijk, aangezien dieren zoals honden en katten gek zijn om hun nagels of tanden erin te zetten. Bovendien zijn sommige mensen allergisch voor tapijt. Het voordeel van een tapijt is dat het heerlijk zacht aanvoelt. Daarbij wordt geluid gedempt en glijd je er niet snel op uit wat natuurlijk voordelig is, zeker voor oudere mensen.  

Hoe zit het met massief hout

De renovatie van een houten trap is vrij eenvoudig. Vaak hoeft er niks vervangen te worden en wordt de bovenste laag van de traptreden verwijderd. Is jouw huidige trap met tapijt, laminaat of iets anders bekleed en wil je deze graag van hout voorzien? Dat is mogelijk! In dit geval wordt er gewerkt met overzettreden die op de huidige traptreden gemonteerd worden.

Ben je er nog niet helemaal over uit of je een nieuwe trap gaat kopen of voor een traprenovatie kiest? Realiseer je dan goed dat je bijna in alle gevallen meer geld bespaart met een traprenovatie dan met de aanschaf van een nieuwe trap. 

Bron: TopTrap