Handige tips voor als je kamerplanten wilt kopen

Er zijn genoeg redenen te verzinnen waarom je kamerplanten moet kopen. Het is namelijk bewezen dat planten een positief effect hebben op zowel onze mentale als fysieke gezondheid en dat ze zelfs kunnen bijdragen aan een betere luchtkwaliteit en een optimale luchtvochtigheid. Maar hoe maak je de juiste keuze en kies je de beste planten voor in huis? Wij hebben in onze blogs een aantal handige tips voor je op een rijtje gezet.

De keuze is reuze

Het eerste dat je gaat ontdekken wanneer je op zoek gaat naar kamerplanten, is dat er enorm veel keuze is. Planten zijn in verschillende soorten, maten, kleuren en prijsklassen te koop en wij snappen dan heel goed dat je door de bomen – of liever gezegd de planten – het bos niet meer ziet. Toch zijn er een aantal dingen waar je op moet letten en kun je de keuze laten afhangen van hoeveel planten je nodig hebt, waar je ze gaat neerzetten en van het budget.

De standplaats van kamerplanten is belangrijk

Het is heel belangrijk om te checken waar je de kamerplanten wilt neerzetten. De ene plant is namelijk de andere niet. Terwijl de ene soort goed tegen een vochtige omgeving of zonlicht kan heeft de ander weer meer behoefte aan schaduw en aan een droge lucht. Het is dus belangrijk om te bepalen waar je de plant gaat neerzetten en hoe met de luchtvochtigheid is gesteld. Dan kun je ook veel gerichter zoeken naar een kamerplanten die in je woon-, slaap- of badkamer past.

De ruimte die je hebt

Kamerplanten zijn in verschillende maten verkrijgbaar. Je kunt kiezen voor kleine, middelgrote en grote exemplaren en de keuze die je maakt is natuurlijk afhankelijk van de ruimte die je hebt. Terwijl grotere planten doorgaans ook iets duurder zijn dan de kleinere soorten.

Een hobby of alleen voor de sier

Waar je ook over na kunt denken is of je kamerplanten koopt voor de hobby of puur om het in huis gezelliger te maken. Als je weinig tot geen tijd hebt om een plant goed te onderhouden kun je het beste voor planten kiezen die ook weinig onderhoud vergen. Als je juist jezelf meer wilt verdiepen in het verzorgen van planten en wanneer je er ook de tijd voor hebt, is het juist leuk om een plant te kiezen die veel verzorging nodig heeft. Het is in ieder geval belangrijk om een lange levensduur van een plant te realiseren door ‘m op de juiste manier te verzorgen.

Kamerplanten met of zonder bloemen

Een andere keuze die je kunt maken is of je kiest voor kamerplanten met mooie bloemen of een plant die alleen groen heeft. Veel mensen kiezen voor een plant met bloemen, omdat je dan een kleurrijke toevoeging aan het interieur hebt. Maar een overdaad aan planten met bloemen kan het ook rommelig laten lijken. Heb je de ruimte om meer planten neer te zetten? Kies dan voor een leuke mix van planten met en zonder bloemen.