Feiten en mythen over huisisolatie: Ontdek de waarheid achter een comfortabel huis

Het isoleren van je huis kan er niet alleen voor zorgen dat je energie bespaart, maar het draagt ook bij aan wooncomfort en een duurzame levensstijl. Echter staat er tegenwoordig zoveel informatie online, en heeft iedereen wel een ander advies, waardoor het moeilijk kan zijn om de mythen van de feiten te onderscheiden. Daarom duiken we in deze blog in de waarheid achter huisisolatie en hebben we enkele mythen en feiten op een rijtje gezet om zo verrassende inzichten te onthullen. 

Mythe 1: Isoleren is alleen nuttig in de winter

Feit: Isoleren is niet seizoensgebonden, maar is het hele jaar door van cruciaal belang. In de zomer houdt isolatie namelijk je huis koel door te voorkomen dat de warmte van buiten naar binnen dringt, terwijl het in de winter er juist voor zorgt dat de warmte wordt vastgehouden. Isolerende maatregelen bieden daarom het hele jaar door comfort en helpen energiekosten te verlagen, ongeacht het seizoen. Het is daarom een investering die het hele jaar door rendement oplevert, ongeacht de weersomstandigheden. 

Mythe 2: Nieuwe huizen hebben geen isolatie nodig

Feit: Zelfs nieuwe huizen kunnen profiteren van extra isolatie. Hoewel nieuwe huizen vaak voldoen aan de minimale bouwvoorschriften, en over het algemeen wel beter geïsoleerd zijn dan oude huizen, kan extra isolatie profijtelijk zijn om de energie-efficiëntie verder te verhogen. Bovendien veranderen energiebehoeften in de loop der tijd, en wat momenteel als efficiënt wordt beschouwd bij de bouw, kan na verloop van tijd verouderen.

Mythe 3: Isolatie is alleen belangrijk voor muren en zolders

Feit: Hoewel muren en zolders belangrijke gebieden zijn om te isoleren, zijn het niet de enige. Ramen en deuren zijn bijvoorbeeld ook vaak bronnen van warmteverlies, en moeten daarom ook goed geïsoleerd worden. Zo kunnen isolerende raamfolie, tochtstrips voor deuren en afdichtingen rond ramen aanzienlijk bijdragen aan het verminderen van ongewenste luchtstromen.

Mythe 4: Het isoleren van je huis is altijd een ingrijpende klus

Feit: Huisisolatie hoeft niet altijd grootschalig en kostbaar te zijn. Er zijn bijvoorbeeld genoeg eenvoudige en kosteneffectieve methoden om je huis te isoleren. Isolerende raamfolie is een uitstekend voorbeeld. Het aanbrengen ervan is een eenvoudige doe-het-zelfklus die direct impact heeft op de energie-efficiëntie van je huis. Kijk bijvoorbeeld eens naar de isolerende raamfolie van Raamfolie-Winkel, deze wordt geleverd met duidelijke instructies zodat zelfs de meest onervaren klussers het kunnen aanbrengen. Zo kun je met minimale inspanning alsnog genieten van de voordelen van betere isolatie, zelfs met kleinere budgetten. 

Mythe 5: Isolatie is duur en levert weinig op

Feit: Investeren in isolatie is een langetermijninvestering die op verschillende manieren rendeert. Zoals hierboven beschreven, hoeft het isoleren van je huis geen dure en ingrijpende klus te zijn, maar het brengt wel veel voordelen met zich mee. Naast het verlagen van energierekeningen, verhoogt het ook de waarde van je huis, vermindert het de milieu-impact en verbetert het je levenskwaliteit door een constante binnentemperatuur.