Fouten om te vermijden bij het verkopen van een huis

Het verkopen van een huis is een belangrijke beslissing, en daar kan meer bij komen kijken dan u in eerste instantie denkt. Veel mensen zijn ervan overtuigd dat hun woning sneller verkoopt dan vergelijkbare woningen, en zitten vervolgens met de handen in het haar wanneer de verkoop maar niet loopt. Soms kunt u er zelf voor zorgen dat de verkoop van uw woning beter verloopt. Er zijn namelijk een aantal fouten die u wilt vermijden bij het verkopen van een huis.

Een te hoge verkoopprijs vaststellen

De woning voor een te hoge prijs proberen te verkopen is de grootst gemaakte fout tijdens de verkoop van een huis. Door de woning voor een te hoge prijs in de verkoop te zetten, benadeelt u uzelf ten opzichte van concurrentie, en wordt uw woning vaak niet goed genoeg gevonden. Hierdoor loopt de verkoop van een woning niet goed. Daarnaast zijn verkopers vaak goed op de hoogte van prijzen van vergelijkbare huizen, waardoor ze snel in de gaten hebben dat uw woning te hoog geprijsd is. Wanneer uw huis snel verkocht wordt, is dat geen teken van een te laag vastgesteld prijs. U moet het eerder zien als een succes: een woning die tegen de juiste prijs, op de juiste manier, aan de juiste doelgroep is voorgesteld.

Huis in slechte staat proberen te verkopen

Wanneer er veel aan het huis moet gebeuren of gerepareerd moet worden, kan dit potentiële kopers afschrikken. Het laat ook de waarde van de woning dalen, omdat de nieuwe bewoners de kosten van het onderhoud op zich moeten nemen. Het is raadzaam om de meest opvallende gebreken aan te pakken, zodat deze niet opvallen bij potentiële kopers. Het is wel erg belangrijk na te denken over de investeringen die u doet. Veel verkopers doen namelijk hoge investeringen om de waarde van de woning te verhogen, terwijl deze niet altijd worden terugverdiend. Een nieuwe badkamer kost bijvoorbeeld veel geld, maar is erg smaakgevoelig. Mocht de nieuwe badkamer niet in de smaak vallen bij potentiële kopers, wordt er maar een klein deel van de investering terugverdiend.

Woning niet verkoopklaar maken

Dit is een van de makkelijkste dingen om te regelen, maar daardoor wordt het ook vaak vergeten. Om de woning zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor potentiële kopers, is het belangrijk om de woning verkoopklaar te maken. De woning moet daarvoor schoon zijn, opgeruimd zijn, en goed ingericht, om deze zo groot mogelijk te laten ogen. Opgeruimde huizen worden niet alleen sneller verkocht, maar ook nog eens voor meer geld. Daarnaast denken veel mensen dat het beter is om een woning leeg te verkopen, maar dit maakt kamers juist kleiner lijken. Potentiële kopers kunnen bij een lege woning ook moeilijk een beeld vormen van een gezellige woning. Door de woning op een goede of handige manier in te richten, kunnen de kamers groter ogen, en zien kopers de potentie van het huis.

Geen hulp inschakelen

Het kan handig zijn om hulp in te schakelen. Een makelaar zou u kunnen helpen bij het verkopen van uw huis, en ervoor kunnen zorgen dat deze fouten niet gemaakt worden. Een makelaar heeft namelijk verstand van zaken en zal uw woning voor een goede prijs te koop zetten, en weet hoe u uw woning het beste kan presenteren tijdens de verkoop. Het inschakelen van een makelaar brengt wel een nadeel met zich mee: courtage kosten. Deze fouten kunnen ook erg eenvoudig worden vermeden zonder dat er een makelaar aan te pas moet komen, en dus zonder dat er extra makelaarskosten betaald moeten worden. Een vastgoedexpert brengt namelijk binnen 3 dagen een bod uit op uw woning, tegen een goede prijs en ongeacht de staat waarin uw woning verkeert. Hierdoor hoeft u zich dus geen zorgen te maken over het vaststellen van de prijs van de woning, of over de onderhoudsproblemen of rommeligheid van uw woning. Wilt u direct uw huis verkopen zonder fouten te maken, overweeg dan eens een vastgoedexpert.